Fra det helt ene til det helt andre; livets brød, sjokoladekaken.
Når man lover sjokoladekake i belønning til hjelpsomme sjeler som aldri oppdaterer websiden sin, så må det da jaggu være noe ordentlig. Når man bare kan lage én type sjokoladekake, og da av typen tørr langpannekake med nonstop på, så var det på tide å lære seg nye metoder.
Ramler over en oppskrift på cacaoweb.net/sjokoladekaker, og fant ut at alle oppskriftene der kanskje var en smule optimistisk. Todelte vidunder med smørkrem og nougatfyll og kandisert appelsinskall og melkepletter med stivnet mørk og hvit sjokolade i fascinerende fasonger. Kva for noko? Sjokoladekake uten mel? Huh? Leselese.
Dette høres jo gøy ut! Smelting og pisking og skilling av eggehviter og eggeguler. Og bare smør og sukker og egg og sjokolade. Går dette an? Og viktigst, får jeg til dette her? Man lar seg ikke be to ganger. Resultat? Helt definitivt den råeste sjokoladekakeoppskrift jeg har ramlet over. Som til og med mormoren kan spise som ikke tåler mel.
Rask gjengivelse her, original finnes her:
«200 g kokesjokolade (40-50% kakao)
200 g smør
200 g sukker
4 egg, skill eggehviter og plommer»
Nå brukte jeg bare helt vanlig kokesjokolade av typen som ikke koster flesk, men det går sikkert an å bruke rådyr sjokolade til formålet, stort sett er en spade en spade. Smelt sjokolade og smør i vannbad og la kjølne en smule mens du råkjører en håndmikser/hjulvisp i eggeplommene tilsatt halvparten av sukkeret. Vask vispen(e) godt før du visper eggehvitene stive med den andre halvparten av sukkeret tilsatt litt etter litt.
Bland først eggeplommene med sjokolade/smør-blandingen, og løft deretter inn de stive eggehvitene. Vi slurvet litt med løftingen og fikk striper og småstykker med hvitt og brunt om hverandre, og da ble noen steder seigere enn andre, og andre steder på kaken litt mer marengsaktig og knusprete. Nomnom & Gnafs.
180 grader Celsius i 40 minutter funket som en kule, og den blåste seg opp til godt og vel over kanten på springformen, og lå på slutten og putret med 2 cm i midten og 5 cm nærmere kantene. Smøring av formen er en god idé.
Kantete og klumpete. Brun og rar. Bulkete her, flat der. Men slikt kan man elske!
Testgruppen var helt enig i at pisket krem var en god idé, men det går vel sikkert an å bruke noe nærmere kvarg eller kesam eller noe annet friskt. Kaken ble ikke så mektig som den ser og høres ut som, og ble saftig i konsistensen. Me like! En sjokoladekake jeg fikser, og som vi kan invitere mormorer på også. Strø over melis og server!
NB: Dere skal få bilder i løpet av de neste dagene, for i morgen er det bursdagsbesøk i Huset. Poden fyller 3 år i løpet av neste uke, og vi kjører kalas i forkant for å sikre at herligheten blir feiret, siden turen til Kvinneklinikken er relativt nært forestående. I fjor ble alt avskrevet av overfylte bronkier, tonsilitt og omgangssyke, vi feiret med en sjokolademuffins med to lys i, og intet selskap… Bilderapport kommer. 😉 )
Kilde: cacaoweb.net
Ajaj! Dette høres jo ut som noe til og med jeg kan klare!
Selv om jeg ikke kjenner meg helt trygg på «løfting».
Ulempen med å ha bursdag i januar er at det er en stor sjanse for frafall grunnet sykdom 😦
Og at man aldri får sommergaver, selvfølgelig.
Heidi: Det var skremmende enkelt, skjønner du! 😀 Helt sant! Og gi en lang blaff i løftingen, kless det sammen, så lenge det er blandet tror jeg det funker som en kule. Smør, sukker, sjokolade og egg; kan det slå feil egentlig? 😀 Høres jeg bare LITT entusiastisk ut? Neida! 😉
Januarfødselsdager er noe jeg har blitt nødt til å venne meg til nå, og det er så merkelig synes jeg; vi er 2 søstre som er født på sommeren og en søster i oktober, og da har man liksom hatt festen om sommeren og julen på vinteren. Nye leker hvert halvår; helt perfekt.
Tuuusen takk for den oppskriften! Har hatt stort behov for en sjokoladekake som kan brukes på lavkarbo! 😀 (En av grunnene til at jeg gav opp sist muligens). Nå driver jeg og kvinner meg opp til å begynne å tenke litt mer på hva jeg putter i munnen igjen.
og: Gratulerer til Tobias!! gleder meg til å se bilder!