Nattbrødet

Det er sent, det er natt, og hva gjør man? Baker brød, naturligvis.

Nei, det er ikke en oppskrift som har blitt overlevert med patos fra mor til datter og innen den samme sære familien i en årrekke, men det er ikke så langt unna. Denne oppskriften har ligget hos min finfineste, elskede, supreste og døde mormor sikkert altfor lenge, og nå er den havnet hos meg. På en liten lapp fra et samlekartotek over snodige retter fra Det Gode Kjøkken. De kaller det fransk grovbrød. Glem det, dette er Nattbrødet.

Det er egentlig ikke noe fantastisk over brødet annet enn at det er noe veldig, veldig, veldig magisk over å sette deigen sent på kvelden, for så å stå opp når man står opp når det er små barn i huset, og ha ferskt brød timer senere. Selvfølgelig smaker det helt magisk også. Host. (Ihvertfall så magisk som nybakt brød med smør på, på en søndagsmorgen kan gjøre.)

NATTBRØDET

Dette brødet skal lages med kaldt vann og står til heving natten over i et rom som ikke er for varmt. Den lange hevetiden hevdes å fremheve brødsmaken, sier oppskriften. Brødsmak blir det iallefall okke som.

Ingredienser:

600 gr hvetemel
60 gr rugmel, fint
60 gr sammalt hvete, fin
1 ss salt
4 dl vann
12 gr gjær (1/4 pakke fersk gjær)
smør el. margarin til stekeplaten (eller overveldende kolestrolfritt bakepapir!)

Tilbredningstid:
Ca. 2 1/2 time, iberegnet ca. 40 min i ovnen. I tillegg hevetid natten over, samt 1 time.

Walk this way:
Rør gjæren ut i vannet, tilsett rugmel, sammalt hvete og salt.
Tilsett hvetemelet, elt deigen jevn og smidig.
Sett deigen til hev natten over på et kjølig sted, dekk den med et fuktig håndkle.
*zzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzz*
Slå deigen ned, form den til en kule, la den hvile ett minutt.
Trykk kulen flat, fold deigen to ganger sammen, trill den til et langt brød.
Sett brødet på smurt bakeplate, dekk det, la det etterheve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
Lag noen snitt i brødet, pensle med vann og så er det klart for steking.
Ha forvarmet ovnen til 250 grader, og sett brødet inni.
Sett ned varmen til 190 grader med en gang, og la det steke i ca 40 minutter.
Pensle med vann noen ganger under stekingen.

Og de første skivene må smugsmakes på, uten å si det til noen av de andre som også venter på brødet, med mindre allmenn smugsmaking er akseptert, med det beste smøret i verden; nemlig ditt favorittsmør.

Enjoy, og bilder kommer senere!

************************************************************************************************************

Endelig, bildene. Nå når brødet forlengst har gått inn i andre energibaner, og ikke bare våre, men endene ved vannet i parken vår også. Poden sier bare sneglebrød, og baker snegler til å putte på alle brødene vi baker, som han alltid forlanger å få røsket av ved en passende anledning. «Mamma, nå spiser jeg snegl…»

Selve smaken ble hakket saltere enn jeg trodde det skulle bli, jeg tok godt i, den var ikke strøket den spiseskjeen. Barneskje er kanskje i rette mengden egentlig. Det ble liksom ikke helt brødet for sjokoladepålegg, heller fårepølse og pålegg med salt i. Fårepølsebrød med hermafroditt, altså.

Nå har Moderen og jeg funnet ut at vi har noen latterlige mengder konditorfarge i mystiske former; gelé, pulver og de vanlige flaskene fra butikken. Noe fra Kuwait, noe fra Tyskland, og det er ikke bare noe, det er Mengder. Forslag mottas med takk! Rødt karvebrød? Blå anisboller? Svarte lussekatter, anyone? Vi må helt klart gå litt amok.

Sneglebrød

Poden og sneglene

Poden og Sneglene

5 Responses to “Nattbrødet”


  1. 1 betty42 august 8, 2008, kl. 10:39 am

    Ble det en suksees?

    Regner med det, alt som man legger hjerte i, blir det.

    Fortsatt god sommer,

    Betty

  2. 2 somalieren august 10, 2008, kl. 7:59 pm

    hvor sent er sent?
    gleder meg til bilder altså!

  3. 3 Murmel august 12, 2008, kl. 6:47 pm

    Å ja! Det brødet er godt! Det har også moderen din laget, ser du🙂 Det er myye bedre når man bruker lite gjær og det får heve lenge! Svinsk at man ikke tåler hvetemel lenger! Fanden ta!

  4. 4 Lenemor august 15, 2008, kl. 6:56 pm

    *tåler heller ikke hvetemel lenger*
    Æsj.. jeg elsker nybakt brød, og spesielt de som langtidsheves.

  5. 5 Eirin august 19, 2008, kl. 10:40 pm

    Takk for alle de fine kommentarene, folkens.🙂 Og beklager at det har drøyet. Altting til sin tid, riktignok, men brødet er forlengst fortært nå…;)

    Betty: Det ble et saltbrød, men det funket det også. Og hjertet tror jeg Poden må ha stått for, har aldri sett noen så levende opptatt av å lage brødsnegl før.🙂

    Somalieren: Tid er så relativt.😉 Men sent ble det. Og takk for sist forresten!

    Murmel:
    Ja, fanden ta, jeg håper jeg ikke får noe sånt før jeg blir gammel-gammel…så rekker jeg å spise masse brød med smør på.

    Lenemor:
    O, akk…full sympati… kanskje på tide jeg poster noe uten hvetemel snart…🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




Eirin

Words of Wisdom

«Og den som mener blomster å forstå og aldri møtte barneøyne blå, men søker dalens dyp og bjergets tinde, han søker intet og vil intet finne.» Arnulf Øverland

(OPP)LEST OG VEDTATT


Menn som hater kvinner - Stieg Larsson

Jenta som lekte med ilden - Stieg Larsson

Luftslottet som sprengtes - Stieg Larsson

%d bloggers like this: